Κόστος Θέρμανσης 2022: Πετρέλαιο, Φυσικό Αέριο, Ρεύμα ή Ξύλο;

Βρισκόμαστε στην περίοδο που το κόστος θέρμανσης είναι ο μεγαλύτερος “πονοκέφαλος” για πολλά σπίτια και οικογένειες. Με βάση την ενεργειακή κρίση που βιώνουμε τα νούμερα είναι αρκετά περίπλοκα και κανείς δεν μπορεί να μας πει με σιγουριά ποιο θα είναι το μέλλον. Το κόστος που θα κληθούμε να πληρώσουμε για τη θέρμανση του σπιτιού μας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως: περιοχή κατοικίας, η μόνωση και οι εγκαταστάσεις θέρμανσης.

Παρακάτω παρουσιάζονται τα κόστη ανάλογα με το μέσο θέρμανσης που θα επιλέξει κανείς για τον φετινό χειμώνα, το κόστος αντικατάστασης φυσικού αερίου σε πετρέλαιο ως μέσο θέρμανσης.

Ας θεωρήσουμε ότι έχουμε ένα σπίτι κατά μέσο όρο 80 τ.μ. το οποίο απαιτεί κατά μέσο όρο 70 κιλοβατώρες (kWh), ανά τετραγωνικό μέτρο, για ένα χειμώνα διάρκειας, 150 ημερών. Αυτό σημαίνει ότι ένα διαμέρισμα 80 τ.μ. με μια μέση μόνωση θα καταναλώσει 5600 kWh κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Κόστος θέρμανσης: καλοριφέρ με πετρέλαιο

κόστος θέρμανσης καλοριφέρ

Οι περισσότερες κατοικίες στην Ελλάδα έχουν ως βασική πηγή θέρμανσης το καλοριφέρ με πετρέλαιο και βρίσκεται σχεδόν στο 80% των νοικοκυριών. Εάν υποθέσουμε ότι ένα λίτρο πετρελαίου αποδίδει 13kWh θερμικής ενέργειας και μία μέση τιμή πετρελαίου σήμερα είναι περίπου στο 1,40€/λίτρο. Για το παράδειγμα του σπιτιού που αναφέραμε παραπάνω στα 80 τ.μ. θα χρειαστούν 5600kWh (150 ημέρες) οι οποίες θα κοστίσουν 653 ευρώ χωρίς την επιδότηση. Με την επιδότηση στα 0.25€/λίτρο η έκπτωση στην κιλοβατώρα ανέρχεται στα 0.029€/kWh, δηλαδή (5600 X 0.029) = 162.4 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή το κόστος μετά την επιδότηση ανέρχεται στα 490,6 ευρώ.


Πετρέλαιο = Τελικό Κόστος 490.6

Τρόποι να βελτιώσετε την απόδοση

Συντήρηση Λέβητα

Συντήρηση Κουφωμάτων

Κόστος θέρμανσης: καλοριφέρ με φυσικό αέριο

Αν και τα τελευταία χρόνια είχαμε συνηθίσει το φυσικό αέριο να είναι η πιο μοντέρνα και φτηνή λύση για θέρμανση αλλά και χρήση θερμοσίφωνου, πλέον αποτελεί μία από τις πιο δύσκολες να καθορίσουμε. Ο λόγος; Η τιμή του φυσικού αερίου δεν παραμένει σταθερή και μεταβάλλεται συνεχώς. Ενδεικτικά η τιμή του φυσικού αερίου κυμαίνεται στα 0.23€/kWh. Ένα μέσο διαμέρισμα 80 τ.μ. θα χρειαστεί για θέρμανση τον χειμώνα (5.600 Χ 0.23€ ) = 1288€. Με την επιδότηση στα 90€/MWh το κόστος μετά την επιδότηση ανέρχεται στα 784€.


Φυσικό Αέριο = Τελικό Κόστος 784€

Τρόποι να βελτιώσετε την απόδοση

Συντήρηση Καυστήρα

Συντήρηση Κουφωμάτων

Κόστος θέρμανσης για Κλιματιστικό

κοστος θερμανσης κλιματιστικο

Υπάρχουν τα τελευταία χρόνια αρκετά σπίτια που προτιμούν και επιλέγουν ως μέσο θέρμανσης τα κλιματιστικά, ιδιαίτερα αυτά που έχουν την τεχνολογία inverter που εξοικονομεί ακόμη περισσότερη κατανάλωση στο ρεύμα. Η απόδοση και η οικονομία ενός κλιματιστικού εξαρτάται κατά πολύ από την ενεργειακή του κλάση. Τα παλιότερα κλιματιστικά που δεν έχουν αυτήν την τεχνολογία υστερούν στην κατανάλωση ρεύματος σε σχέση με την απόδοση.

Τα κλιματιστικά Inventer αποδίδουν υψηλότερη θερμαντική απόδοση καταναλώνοντας την ίδια ενέργεια με τα συμβατικά. Ένα κλιματιστικό inverter με βαθμό απόδοσης 4 ή 5 σημαίνει ότι αποδίδει θερμική ενέργεια ίση με 4 ή 5 kWh. Με μέσο κόστος τα 0,70 € ανά kWh ηλεκτρικής ενέργειας η μία κιλοβατώρα θέρμανσης κοστίζει περίπου 0,175€.

Το διαμέρισμα των 80 τ.μ. θα χρειασθεί τον χειμώνα (5600 Χ 0,175€ =) 980€. Για τη μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001KWh, στο παράδειγμά μας αντιστοιχεί σε 1120kWh (5600kWh / 5 μήνες) η επιδότηση ανέρχεται στα 336 €/MWh ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή 84€/MWh θερμικής ενέργειας. Η επιδότηση για το σύνολο της κατανάλωσης ανέρχεται στα 470,4 ευρώ. Το τελικό κόστος προκύπτει ίσο με 509,6€.


Κλιματιστικό = Τελικό Κόστος 509,6

Τρόποι να βελτιώσετε την απόδοση

Συντήρηση Κλιματιστικού

Συντήρηση Κουφωμάτων

Προσθήκη Ανεμιστήρα Οροφής

Πόσο κοστίζει η θέρμανση με τζάκι;

Ενεργειακό Τζάκι:

Τα ενεργειακά τζάκια είναι οι εγκαταστάσεις που έχουν επιλεχθεί τελευταία ως κεντρική μονάδα θέρμανσης, κυκλοφορώνας ζεστό νερό στα καλοριφέρ.

Τα καυσόξυλα αποδίδουν 4,2 kWh ανά κιλό, με μέση σημερινή τιμή κιλού για τα καυσόξυλα στα 0,25€, και κατανάλωση 4 κιλά την ώρα, μία kWh κοστίζει περίπου 0,06€. Το διαμέρισμα των 80 τ.μ. θα χρειασθεί τον χειμώνα (5600 Χ 0,06=) περίπου 336€.


Ενεργιακό Τζάκι = Τελικό Κόστος 336€

Σόμπες πέλλετ:

Οι λέβητες – σόμπες που καίνε πέλλετ, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε αερόθερμες και υδραυλικές, (καλοριφέρ). Οι εφαρμογές τους είναι ίδιες με αυτές των ενεργειακών τζακιών, μπορούν να λειτουργήσουν σαν κύρια θέρμανση εφ’ όσον το διαμέρισμα διαθέτει σώματα καλοριφέρ.

Η θερμαντική απόδοση του πέλλετ είναι λίγο μεγαλύτερη και φθάνει τις 5 kWh ανά κιλό, η τιμή του πέλλετ  που σήμερα κυμαίνεται από 0,4€ το κιλό. Μία kWh κοστίζει περίπου 0,080€. Το διαμέρισμα των 80τ.μ. θα χρειασθεί τον χειμώνα (5600 Χ 0,080=) 448€.


Σόμπα Πέλλετ = Τελικό Κόστος 448€

Τρόποι να βελτιώσετε την απόδοση

Καθαρισμός Τζακιού

Καθαρισμός Καμινάδας

Τι συμφέρει τελικά;

Αρκετοί αναρωτιούνται αν τους συμφέρει να προχωρήσουν σε αντικατάσταση του φυσικού αερίου με πετρέλαιο ως μέσο θέρμανσης. Για ένα μέσο διαμέρισμα σαν αυτό που αναλύσαμε στο παραπάνω παράδειγμα το κόστος θέρμανσης για την περίοδο του χειμώνα με πετρέλαιο κοστίζει με την επιδότηση 490,6€.

Αναρωτιόμαστε όλοι τι είναι πρακτικότερο να χρησιμοποιήσουμε φέτος το χειμώνα ως κύρια πηγή θέρμανσης. Σαφώς για πολλούς η ήδη υπάρχουσα επιλογή θέρμανσης αποτελεί κριτήριο της τελικής επιλογής. Όσοι έχουν τζάκι και δεν έχουν κλιματιστικό, θα χρησιμοποιήσουν το τζάκι, ενώ άλλοι έχοντας κεντρική πηγή το φυσικό αέριο θα προτιμήσουν αυτό. Εν τέλει η τελική επιλογή είναι στον καταναλωτή και αυτό που θα προσφέρει τη χαμηλότερη τιμή σε σχέση με τη θέρμανση, αν και από τα παραπάνω βγαίνουν κάποια χρήσιμα συμπεράσματα.

Για οποιαδήποτε απορία μπορείτε να μας βρείτε στο www.service-24.gr


BONUS fact: Η αγορά ή η συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνας είναι must

Με τις τιμές του ρεύματος να εξαπλασιάζονται, ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι επιτακτική ανάγκη. Μπορείς αποσβέσεις έναν ηλιακό σε λιγότερο από ένα χρόνο ή να εξοικονομήσεις περισσότερα και από 300€ κάνοντας συντήρηση ηλιακού σε περίπτωση που υπολειτουργεί.

Μάθε περισσότερα για την συντήρηση του Ηλιακού Θερμοσίφωνα


Σχετικά άρθρα


Αν έχεις απορίες

κάλεσε μας στου κουμπί από κάτω

Κλείσε Ραντεβού σε Λιγότερο από 1′