6 Τρόποι να μειώσεις άμεσα την κατανάλωση του κλιματιστικού σου

Τα κλιματιστικά δεν κλείνουν ούτε για πλάκα, φέτος το καλοκαίρι. Μπαίνουμε κατευθείαν στο ψητό, πως θα μειώσεις άμεσα την κατανάλωση ρεύματος του κλιματιστικού σου;

1. Έξυπνος Θερμοστάτης Σπιτιού

Ο έξυπνος θερμοστάτης είναι μία πάρα πολύ αποδοτική λύση για τους καλοκαιρινούς μήνες. Μπορεί να συνδεθεί ασύρματα ρυθμίσει έξυπνα τη θερμοκρασία είτε όταν κοιμάστε είτε ασύρματα πριν πάτε στο σπίτι μέσω εφαρμογής στο κινητό σας. Επίσης βοηθάει τη θερμοκρασία να διατηρείται σταθερή κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Όλα αυτά μπορούν να μειώσουν έως και 10% τη κατανάλωση του ρεύματος από τον κλιματιστικό σου.
Pro Tip: Απομάκρυνε τις λάμπες και ότι άλλο εκπέμπει θερμότητα μακριά από τον θερμοστάτη, γιατί μπορεί να ξεγελάσει με αποτέλεσμα να δουλέψει περισσότερο το κλιματιστικό.

2. Επένδυσε στην Μόνωση

Φυσικά η θερμομόνωση είναι μία ακριβή λύση, αλλά μπορείς να εναλλακτικά να κάνεις συντήρηση στα κουφώματά σου. Αυτό ισχύει και για τις πόρτες και για τα παράθυρα. Έτσι θα σφραγίσεις καλύτερα τον χώρο χωρίς να έχεις διαρροές με αποτέλεσμα το κλιματιστικό να κάνει καλύτερα τη δουλειά του. Το όφελος θα είναι διπλό, γιατί δεν αφορά μόνο το καλοκαίρι, αλλά και τον χειμώνα με τη διατήρηση της ζέστης.

3. Σκίασε τα παράθυρα

Σκιάζοντας τα παράθυρα με τις κατάλληλες κουρτίνες ρολά ή ακόμα και παντζούρια, εμποδίζεις τη θερμότητα να μπει μέσα μέσα στο σπίτι, Αυτό μπορεί να μειώσει 3-4 βαθμούς τη θερμοκρασία του σπιτιού. Επίσης καλό θα ήταν να σκεφτείς την προσθήκη τέντας, σε περίπτωση που δεν υπάρχει ήδη.

Ένας καλός τρόπος είναι να σκιάζεις καλά – με οποιοδήποτε από τους πάνω τρόπους διαθέτεις – τα παράθυρα και της μπαλκονόπορτές σου, είναι να δώσεις βάση σε αυτές που βρίσκονται ανατολικά, που τις χτυπάει ο ήλιος περισσότερες ώρες,

4. Ανεμιστήρας Οροφής

Το ήξερες ότι ο ανεμιστήρας οροφής μπορεί να ρίξει έως και 50% την κατανάλωση ρεύματος του κλιματιστικού;

Κι όμως, όταν λειτουργεί μαζί με το κλιματιστικό μπορεί!

Χρησιμοποιώντας ανεμιστήρα οροφής, βελτιώνεται η κυκλοφορία του αέρα μέσα στο δωμάτιο διανέμοντας ομοιόμορφα τον παγωμένο – ή και θερμό αέρα τον χειμώνα – με αποτέλεσμα το κλιματιστικό να δουλεύει λιγότερο, για να διατηρήσει την επιθυμητή θερμοκρασία.

Είναι αρκετά οικονομικοί και ένας ανεμιστήρας 100W καίει λιγότερο από μία λάμπα.

5. Μείωσε την εργασίες που αυξάνουν τη θερμοκρασία

Δοκίμασε να κάνεις τις δουλειές του σπιτιού σου, όταν πέσει λίγο ο ήλιος. Η λειτουργία του πλυντηρίου ρούχων/πιάτων, στεγνωτηρίου και του φούρνου είναι καλό είναι καλό να γίνεται τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες γιατί κατά την λειτουργία τους παράγεται πολύ θερμότητα.

6. Κάνε συντήρηση στο κλιματιστικό σου

Η συστηματική συντήρηση του κλιματιστικού, μπορεί να επιφέρει μείωση 5-15% στην κατανάλωση του κλιματιστικού. Αν τα φίλτρα δεν είναι καθαρά, εμποδίζουν την ομαλή ροή του αέρα και το κλιματιστικό δουλεύει περισσότερο. Μία καλή συντήρηση θα πρέπει να περιλαμβάνει την εξωτερική και την εσωτερική σας μονάδα, αναλυτικά:

  • καθαρισμό φίλτρου και απολύμανση εσωτερικής μονάδας
  • απολύμανση και καθαρισμό εξωτερικής μονάδας κλιματιστικού
  • έλεγχο καλωδίων και αποκατάσταση τυχόν θορύβων
  • έλεγχο και μέτρηση της απόδοσης του κλιματιστικού
  • καθαρισμό όλου του αποχετευτικού συστήματος
  • να χρησιμοποιηθούν μόνο εγκεκριμένα υλικά από τον Ε.Ο.Φ.

Κλείσε Ραντεβού Για Συντήρηση Κλιματιστικού σε Λιγότερο από 1′