Καθώς ο χειμώνας είναι προ των πυλών, όλοι είναι πιθανό να ξοδεύουμε λίγο περισσότερο στις συσκευές της κουζίνας μας. Με τις επικείμενες αυξήσεις των λογαριασμών ρεύματος η κατανάλωση ρεύματος στην κουζίνα μπορεί να είναι ένας έξτρα πονοκέφαλος. Όμως ακολουθώντας κάποιες από τις παρακάτω συμβουλές θα έχετε σίγουρα έναν πιο “ελαφρύ” λογαριασμό ρεύματος.
Ο φούρνος
Οι φούρνοι αερίου είναι μία από τις φθηνότερες συσκευές που μπορεί να χρησιμοποιηθούν. Ωστόσο, είτε ο φούρνος σας είναι αερίου είτε ηλεκτρικός, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι τον χρησιμοποιείτε όσο το δυνατόν καλύτερα. Μερικές καλές συμβουλές είναι:
- Μαγειρέψτε όσο το δυνατόν περισσότερο ταυτόχρονα – μειώνοντας τη συνολική κατανάλωση ενέργειας.
- Μην ανοίγετε την πόρτα περισσότερο από όσο χρειάζεται – κάθε φορά που ανοίγετε την πόρτα του φούρνου σας χάνει θερμότητα, με αποτέλεσμα να απαιτείται περισσότερη ενέργεια για να την επαναφέρετε στη σωστή θερμοκρασία. Προσπαθήστε να διατηρείτε το τζάμι καθαρό, ώστε να μπορείτε εύκολα να δείτε πόσο μαγειρεμένο είναι το φαγητό.
- Προετοιμάστε τα τρόφιμα πριν τα μαγειρέψετε. Τα τρόφιμα που βράζουν, όπως οι πατάτες (οι εστίες είναι πιο ενεργειακά αποδοτικές) πριν τις τοποθετήσετε στο φούρνο. Θα μειώσουν το χρόνο που χρειάζονται για το μαγείρεμα. Η κοπή των τροφίμων σε μικρότερα κομμάτια, η απόψυξη των κατεψυγμένων τροφίμων κατά τη διάρκεια της νύχτας και η κοπή κρέατος ή θα επιταχύνουν επίσης το χρόνο μαγειρέματος.
- Σβήστε τον ηλεκτρικό φούρνο δέκα λεπτά πριν το φαγητό είναι έτοιμο – καθώς θα διατηρήσει την ίδια θερμοκρασία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
- Χρησιμοποιήστε γυάλινα ή κεραμικά πιάτα – καθώς είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος μαγειρέματος σε φούρνο και μπορούν να μειώσουν την απαιτούμενη θερμοκρασία.
- Επιλέξτε την επιλογή υποβοήθησης ανεμιστήρα – καθώς αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να ρυθμίσετε το φούρνο σε χαμηλότερη θερμοκρασία από τη στατική επιλογή μαγειρέματος.
Η εστία (Μάτια κουζίνας):
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πιο αποτελεσματικά το αέριο ή την ηλεκτρική εστία σας.
- Βάζετε πάντα καπάκια σε τηγάνια – για να διατηρήσετε περισσότερη θερμότητα.
- Επιλέξτε το κατάλληλο μέγεθος τηγάνι για αυτό που μαγειρεύετε – και τοποθετήστε το στη σωστή εστία.
- Καθαρίζετε τακτικά τη κουζίνα – καθώς οι βρώμικοι δακτύλιοι ή οι καυστήρες ενδέχεται να μην ζεσταθούν τόσο αποτελεσματικά.
- Χαμηλώστε τη θερμοκρασία ή τον καυστήρα – μόλις επιτύχετε την απαιτούμενη θερμοκρασία. Είναι πιο αποτελεσματικό να μαγειρεύετε σε βραστό νερό από καυτό νερό.
- Επιλέξτε τηγάνια με πάτο από χαλκό-καθώς αυτά θα ζεσταθούν γρηγορότερα από τα τηγάνια από χυτοσίδηρο.
- Χρησιμοποιήστε τηγάνια με επίπεδο πάτο σε ηλεκτρικές εστίες – καθώς θα ζεσταθούν γρηγορότερα.
H συσκευή σου υπολειτουργεί; Η ομάδα μας στη Service-24 είναι δίπλα σου για να σε βοηθήσει σε οποιοδήποτε πρόβλημά σου!