Αφρικανική Σκόνη και Κλιματιστικό: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις!
Εικόνες Αποκάλυψης βιώνει η Αθήνα με την Αφρικανική Σκόνη να αλλάζει μέχρι και το χρώμα του ουρανού. Το φαινόμενο έχει προκαλέσει αρκετές επιπτώσεις, με τη σκόνη να καλύπτει τα πάντα σε εξωτερικούς χώρους, δυσκολεύοντας την ορατότητα αλλά και την αναπνοή!
Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει εκδώσει σχετικές οδηγίες, να αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις και να κλείσουμε όσο καλύτερα παράθυρα και μπαλκονόπορτες, για να μην καταλήξει μέσα στο σπίτι μας.
🍃 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΚΟΝΗΣ-ΠΡΟΓΝΩΣΗ
— Theodoros Kolydas (@KolydasT) April 23, 2024
(Ενημέρωση 23ης Απριλίου 2024)
Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά της υπηρεσίας @CopernicusEMS από την Τετάρτη το πρωί και κυρίως μεσημέρι και μετά, θα υποχωρήσουν σημαντικά οι συγκεντρώσεις της Αφρικανικής σκόνης από την χώρα μας.
Για τις… pic.twitter.com/5A8iUIUyOQ
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για το κλιματιστικό;
Η λεπτή σκόνη, φτιαγμένη από άμμο και σωματίδια από την έρημο της Σαχάρας, εισχωρεί παντού. Για τον λόγο αυτό, οι ψυκτικοί προειδοποιούν για την επίδραση που έχει στα κλιματιστικά:
- Φράζει τα φίλτρα και μειώνει την αποδοτικότητα: Τα φίλτρα θα είναι τα πρώτα που θα την πληρώσουν. Το αποτέλεσμα: Δραστική μείωση της ψύξης και αυξημένη κατανάλωση ενέργειας.
- Δυσκολία στην Αναποή: Αν δεν καθαριστεί το κλιματιστικό μετά το πέρας της αφρικανικής σκόνης, θα εισχωρήσει και μέσα στο σπίτι, με αποτέλεσμα να επιβαρύνει την αναπνοή και τις αλλαργίες.
- Εμπόδιο στην είσοδο του αέρα: Η σκόνη μπορεί να εισέρχεται στην εξωτερική μονάδα και να αποτρέπει τη φυσιολογική κυκλοφορία του αέρα μέσα στο σύστημα. Φθείρει εξαρτήματα της εξωτερικής μονάδας
- Μόνιμες Βλάβες: Μικρά σωματίδια σκόνης μπορούν να εισχωρήσουν ακόμη και στα εσωτερικά εξαρτήματα, όπως ο ανεμιστήρας, ο συμπιεστής, το στοιχείο και να τα φθείρει προκαλώντας δυσλειτουργίες σε όλο το υπόλοιπο σύστημα.
- Αυξημένη Υγρασία & Μούχλα: Αν αισθανθήκατε πολύ υγρασία είναι γιατί η αφρικανική σκόνη συχνά περιέχει υγρασία. Όταν αυτή εισέλθει στο κλιματιστικό, θα αυξήσει τα επίπεδα υγρασίας δημιουργώντας ένα εύφορο περιβάλλον για την ανάπτυξη μούχλας και μικροοργανισμών
- Αυξημένος Λογαριασμός: Όταν τα κλιματιστικά πρέπει να δουλεύουν με μεγαλύτερη ισχύ, καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια. Περισσότερη ενέργεια, με τη σειρά του, σημαίνει μεγαλύτερος λογαριασμός ρεύματος.
Η αφρικανική σκόνη και κλιματιστικό:
επιτακτική την ανάγκη για συντήρηση!
Κλείσε ραντεβού για συντήρηση
Πως επηρεάζει την υγεία μας η αφρικανική σκόνη;
Ουσιαστικά ο κίνδυνος έρχεται με την εισπνοή της σκόνης γιατί μπορεί να καταλήξει βαθιά μέσα στα πνευμόνια μας. Πόσες ώρες την εισπνεύσατε εσείς;
Μπορεί, βέβαια, να μην ειναι ασυνήθιστο να επηρεάζεται ο Ελληνικός χώρος από την αφρικανική σκόνη, αλλά όπως τονίζει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία αυτό μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της χώρας μας
- Αναπνευστικά Προβλήματα: Ενδεικτικά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν από δύσπνοια, βήχα, συριγμό μέχρι και δυσφορία στο στήθος.
- Ενοχλήσεις στην όραση: Η πολύωρη παραμονή σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να ερεθίσει τα μάτια
- Επιδείνωση αλλεργιών και ερεθισμός: Ερεθισμός του αναπνευστικού, ρινική συμφόρηση, φτέρνισμα και υγρά μάτια είναι μέσα στη γκάμα συμπτωμάτων που τα άτομα με αλλεργίες πρέπει να περιμένουν.
- Κρίσεις Άσθματος: Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να πυροδοτηθεί κρίση άσθματος, που ασφαλώς απαιτεί και άμεση ιατρική φροντίδα.
- Καρδιαγγειακές επιδράσεις: Η έκθεση στην αφρικανική σκόνη έχει συνδεθεί και με καρδιαγγειακά προβλήματα. Η φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες και η αγγειοσυστολή που τα σωματίδια τείνουν να τριγκάρουν μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων, ιδιαίτερα σε ευάλωτους πληθυσμούς.
Τι πρέπει να κάνεις;
- Κλείσε πόρτες & μπαλκονόπορτες.
- Περιόρισε τις εξόδους.
- Πλύνε τα φίλτρα αέρα ακόμη και σήμερα.
- Με το πέρας του φαινομένου κάλεσε επαγγελματία να καθαρίσει με πιστοποιημένο φάρμακο όλη τη μονάδα.