Σκέφτεσαι να αγοράσεις καινούρια κουζίνα; Δες αυτόν τον πλήρη οδηγό πριν αποφασίσεις!

Επαγωγή, φυσικό αέριο ή ηλεκτρικό; Οι ηλεκτρικές κουζίνες έρχονται με επιλογές. Μάθετε τα βασικά για κάθε τύπο και τι πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε μια καινούρια κουζίνα. Στην Service-24 κάναμε την έρευνα για εσάς και σας παρουσιάζουμε τον πλήρη οδηγό για καινούρια κουζίνα!

Με τόσους πολλούς τύπους καυστήρων και επιφανειών μαγειρικής για να διαλέξετε καινούρια κουζίνα, μπορεί να είναι δύσκολο να αποφασίσετε ποια συσκευή κουζίνας είναι η πιο κατάλληλη για το σπίτι σας, για να μην αναφέρουμε τις ανάγκες του νοικοκυριού σας. Τελικά, θα πρέπει να εξισορροπήσετε τις αισθητικές σας προτιμήσεις, τις συνήθειες μαγειρέματος και τον προϋπολογισμό σας καθώς ταξινομείτε τις επιλογές σας. Γι ‘αυτό συγκεντρώσαμε αυτόν τον γρήγορο οδηγό για τα πιο δημοφιλή μοντέλα κουζίνας.

καινούρια κουζίνα

Επαγωγικές επιφάνειες

Οι επαγωγικές εστίες είναι ηλεκτρικές. Ωστόσο, στη θέση των παραδοσιακών εκτεθειμένων θερμαντικών στοιχείων, οι επαγωγικές εστίες αποτελούνται από μαγνητικά πηνία που καλύπτονται από μια λεία, γυάλινη κεραμική επιφάνεια. Επειδή η κουζίνα βασίζεται στον ηλεκτρομαγνητισμό, θερμαίνεται μόνο αν τοποθετηθεί μεταλλικό δοχείο ή τηγάνι συμβατό με επαγωγή στην εστία.

Πλεονεκτήματα:

Επειδή δεν παράγουν θερμότητα μέσω φλογών ή άμεσων ηλεκτρικών μέσων, οι μάγειρες είναι λιγότερο πιθανό να καούν όταν χρησιμοποιούν επαγωγική εστία.

Οι επαγωγικές εστίες είναι συνήθως πιο ενεργειακά αποδοτικές.

Οι επαγωγικές εστίες θερμαίνονται σχεδόν ακαριαία και ανταποκρίνονται πολύ στις ρυθμίσεις θερμοκρασίας. Προσφέρουν μεγάλη ακρίβεια και έλεγχο χρήστη.

Μειονεκτήματα:

Οι επαγωγικές εστίες είναι συχνά πιο ακριβές από συγκρίσιμα μοντέλα ηλεκτρικού ή αερίου.

Δεν είναι όλα τα μαγειρικά σκεύη συμβατά με την τεχνολογία επαγωγής. Ίσως χρειαστεί να επενδύσετε σε νέα μαγνητικά μαγειρικά σκεύη με επίπεδο πάτο εάν αγοράσετε μια επαγωγική κουζίνα.

Ηλεκτρικές ομαλές εστίες μαγειρέματος

Όπως και με τις επαγωγικές εστίες μαγειρέματος, τα πραγματικά στοιχεία θέρμανσης σε ηλεκτρική κουζίνα καλύπτονται από γυάλινη κεραμική επιφάνεια. Ωστόσο, η θερμότητα από κάτω παράγεται από χαλύβδινα πηνία ή λαμπτήρες αλογόνου.

Πλεονεκτήματα:

Επειδή βελτιστοποιούν την υπέρυθρη αγωγιμότητα υλικών-κεραμικών υλικών, οι ηλεκτρικές λείες επιφάνειες παρέχουν περισσότερη θερμότητα απευθείας στις κατσαρόλες και τα τηγάνια σας. Αυτό σημαίνει ότι σπαταλούν λιγότερη θερμότητα. Με αυτόν τον τρόπο, βοηθούν επίσης να διατηρήσετε την κουζίνα σας πιο δροσερή ενώ μαγειρεύετε.

Η λεία επιφάνεια μαγειρικής εστίας είναι το ένα στοιχείο της κουζίνας που θα χρειάζεται τακτικό καθαρισμό.

Μειονεκτήματα:

Οι ηλεκτρικές λείες επιφάνειες κορυφαίας εμβέλειας είναι αρκετά ευαίσθητες σε γρατζουνιές. Το ξύσιμο της γυάλινης κεραμικής επιφάνειας μπορεί να δημιουργήσει ρωγμές στις οποίες τα τρόφιμα μπορούν να παγιδευτούν και να ψηθούν, εμποδίζοντάς τα να λειτουργήσουν στο μέγιστο της απόδοσής τους.

Ομοίως, κάθε τρόφιμο που διαβρέχεται, βράζει ή χύνεται πρέπει να καθαρίζεται αμέσως για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα μόνιμου λεκέ.

Πρέπει επίσης να είστε πολύ προσεκτικοί στην επιλογή και τη χρήση μαγειρικών σκευών για να αποφύγετε την καταστροφή της λείας επιφάνειας της γκάμας. Για παράδειγμα, ο χυτοσίδηρος μπορεί εύκολα να γρατσουνίσει την λεία γυάλινη κεραμική επιφάνεια.

Τέλος, η γυάλινη κεραμική επιφάνεια της σόμπας μπορεί να καθαριστεί μόνο με τη χρήση ειδικών διαλυτών.

Είναι συχνά πιο ακριβά από τις παραδοσιακές ηλεκτρικές σειρές.

kainouria kouzina

Ηλεκτρικές εστίες μαγειρέματος

Σε μια παραδοσιακή ηλεκτρική κουζίνα, οι καυστήρες μετατρέπουν την ηλεκτρική ενέργεια που διατρέχει τα μεταλλικά πηνία σε θερμότητα.

Πλεονεκτήματα:

Οι σειρές ηλεκτρικών πηνίων είναι οι φθηνότερες επιλογές στην αγορά.

Τα θερμαντικά στοιχεία συνδέονται στην πρίζα και είναι εύκολο να αντικατασταθούν σε περίπτωση καύσης ή άλλης δυσλειτουργίας.

Μειονεκτήματα:

Οι ηλεκτρικές κουζίνες πηνίου έχουν τη φήμη για ανομοιόμορφο μαγείρεμα λόγω των “καυτών σημείων” του πηνίου.

Μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρηθούν οι καυστήρες σε τέλεια επίπεδα, κάτι που μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ανομοιόμορφο μαγείρεμα καθώς το φαγητό γέρνει στη μία πλευρά του τηγανιού.

Τα πηνία συχνά θερμαίνονται αργά, καθώς και ψύχονται.

Οι ηλεκτρικές εστίες σπειρών δεν διαθέτουν τον έλεγχο και την ακρίβεια που προσφέρουν τα μοντέλα επαγωγής και αερίου.

Μαγειρικές εστίες αερίου

Οι κουζίνες αερίου αποτελούνται από αρκετούς μεμονωμένους σφραγισμένους καυστήρες αερίου. Αυτοί οι καυστήρες κάθονται κάτω από σιδερένιες σχάρες που στηρίζουν κατσαρόλες και τηγάνια. Οι ανοιχτές φλόγες από τον καυστήρα αερίου περιβάλλουν το κάτω μέρος του μαγειρικού σκεύους, κατανέμοντας ομοιόμορφα τη θερμότητα στην επιφάνειά του.

Πλεονεκτήματα:

Οι κουζίνες αερίου θερμαίνονται γρηγορότερα από τα ηλεκτρικά μοντέλα.

Καθώς οι φλόγες είναι πάντα ορατές, οι κουζίνες αερίου παρακολουθούνται εύκολα. Οι ομαλές ηλεκτρικές σειρές μπορεί να είναι ακόμα επικίνδυνα ζεστές στην αφή, ακόμα κι αν οι καυστήρες δεν είναι πλέον κόκκινοι.

Οι κουζίνες αερίου δεν βασίζονται στην ηλεκτρική ενέργεια και μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

Μειονεκτήματα:

Οι σόμπες αερίου μπορεί να είναι δύσκολο να καθαριστούν. Τα τρόφιμα μπορούν εύκολα να χυθούν ή να πέσουν στις κοιλότητες που περιβάλλουν τους καυστήρες αερίου. Ωστόσο, οι σχάρες και τα τηγάνια σε μια κουζίνα αερίου μπορούν να αφαιρεθούν και να καθαριστούν ξεχωριστά.

Ίσως χρειαστεί να προσλάβετε τεχνικό σέρβις για την εγκατάσταση γραμμής αερίου για να χρησιμοποιήσετε ένα από αυτά τα μοντέλα.

Οι διαρροές αερίου μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνες. Μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιές, να οδηγήσουν σε εκρήξεις και να εκθέσουν τα μέλη του σπιτιού σας σε δηλητηριώδες μονοξείδιο του άνθρακα.

Τα περισσότερα μοντέλα βασίζονται σε ένα πιλοτικό φως που μπορεί να σβήσει, απαιτώντας την επανασύνδεση ολόκληρης της σόμπας (και δημιουργώντας τον κίνδυνο διαρροής αερίου).

Οι κουζίνες αερίου είναι ακριβότερες από τις ηλεκτρικές σειρές, αλλά λιγότερο ακριβές από τα μοντέλα επαγωγής

Ό,τι κι αν χρειάζεστε για καινούρια κουζίνα θα πρέπει να κάνετε τον απαραίτητο έλεγχο πριν την αγορά της για να δείτε ακριβώς τι σας ταιριάζει και τι κάνει για τη χρήση που θέλετε να κάνετε, φυσικά σε αντιστοιχία και με το χρηματικό ποσό που χρειάζεται να δώσετε!